Presiunea prea mare a sângelui (hipertensiunea) poate fi ameliorată cu ajutorul unor alimente de natură vegetală la care nici nu te-ai gândit vreodată. Dincolo de medicamente, alimente precum fructele de pădure sau cerealele integrale ajută în lupta cu hipertensiunea, potrivit noilor cercetări ale Institutului Național de Sănătate din SUA (National Institutes of Health – NIH).
O presiune normală a sângelui este de 120/80, iar o presiune prea înaltă aduce cu sine boli cardiovasculare și alte complicații ale inimii și sângelui în corp. Riscul de dezvoltare a hipertensiunii sporește natural, odată cu îmbătrânirea, iar prevenția pentru presiunea înaltă a sângelui constă în alimentație echilibrată și exerciții fizice.
FRUCTELE DE PĂDURE
Capacitatea lor antioxidantă este recunoscută deja, fiind alimentele ale căror calorii sunt cele mai benefice pentru sănătate. Fragii, afinele și zmeura ajută din plin la micșorarea preisunii sanguine la cea normală, fiind bogate în vitamina C, fibre și potasiu.
CEREALELE INTEGRALE
Fulgii de ovăz sunt pline de fibre, la fel și cei de tărâțe sau grâul. Fibra și magneziul din ovăz reduc considerabil șansa de a dezvolta hipertensiunea. Ovăzul mai are calitatea de a încetini ateroscleroza.
CARTOFII
Hipertensiunea poate fi redusă și cu ajutorul cartofilor. Cartoful copt este bogat în potasiu și magneziu, două minerale care combat cu efect presiunea mare a sângelui.
SFECLA
Cu un pahar de suc de sfeclă roșie îți poți regla în câteva ore presiunea sângelui, pentru ca aceasta să revină la normal. Sfecla este bogată în nitrați, la fel ca și morcovii, spanacul, varza sau lăptuca.
ȚELINA
Țelina este recomandată chiar de medici pentru reducerea tensiunii arteriale. Fitochimicalele din țelină (fitalide) relaxează țesutul muscular al pereților arteriali.
BROCCOLI
Broccoli se comportă ca un pachet de medicamente, când vine vorba de tensiunea arterială: conține potasiu, magneziu, calciu și vitamina C. O cană de broccoli la abur furnizează 200% din vitamina C necesară zilnic.
PĂPĂDIA
Păpădia este utilizată de secole ca tratament pentru diferite afecțiuni. Potasiul și magneziul din păpădie sunt excelente pentru o presiune ridicată a sângelui. Magneziul, de exemplu, dizolvă cheagurile de sânge și stimulează producerea de oxid nitric.
FASOLEA NEAGRĂ
Fibrele și proteinele din fasolea neagră nu le vei găsi în niciun alt aliment. Combinația de fibre și proteine ajută la reglarea zahărului din sânge și micșorează nivelul de colesterol sanguin.
USTUROIUL
Atunci când este tăiat mărunt, usturoiul produce alicilina, un compus cu proprietăți antibacteriene care ajută, pe lângă diverse afecțiuni, și la combaterea hipertensiunii.
SEMINȚELE DE DOVLEAC
Zincul din semințele de dovleac inversează cursul bolii în hipertensiune. Lipsa zincului din ogranismul tău poate duce la o pierdere a elasticității arterelor, rezultând inflamarea acestora.