Oboseala suprarenală este o afecțiune în care glandele suprarenale se luptă să facă față stresului și unui program zilnic foarte încărcat. Rezultatul este oboseala, stagnarea și sindromul burnout.
Un medic nu poate diagnostica această boală în mod direct, ci doar după simptome. Cu toate acestea, există riscul ca acesta să treacă cu vederea sau să o diagnosticheze ca pe o altă boală.
Dacă o persoană ajunge în stadiul 4 de oboseală suprarenală, boala riscă să se transforme în insuficiență suprarenală. Acesta din urmă poate fi deja diagnosticat medical cu ajutorul unor teste.
Din acest motiv, asigurați-vă că abordați din timp simptomele bolii și evitați să le agravați. Stresul duce la creșterea nivelului de cortizol și la slăbirea funcțiilor organismului. Glandele suprarenale sunt adesea incapabile să facă față unui astfel de stres.
Simptomele oboselii suprarenale
Următoarele 7 semne indică faptul că suferiți de oboseală suprarenală:
1. Digestie slabă
Stresul nu permite organismului să digere corect alimentele și împiedică absorbția substanțelor nutritive.
În acest caz, metabolismul și digestia sunt perturbate și vă puteți confrunta cu balonare, indigestie, constipație, diaree sau creștere în greutate.
Trebuie să aveți o dietă sănătoasă, să beți multă apă, să luați regulat probiotice și suplimente minerale (în special magneziu). Nu mâncați repede, ci faceți-vă timp să vă bucurați de mâncare.
2. Insomnie
Ar trebui să dormiți cel puțin 8 ore de somn neîntrerupt în fiecare noapte pentru a vă ajuta organismul să se regenereze, să se reîncarce și să se vindece. În acest fel, vă veți trezi mereu odihnit și plin de energie.
Nu renunțați niciodată la somn pentru muncă, deoarece vă va dezechilibra și vă va fi greu să adormiți noaptea.
Încercați să vă culcați nu mai târziu de ora 22:30, chiar dacă nu puteți adormi. Dacă rămâneți culcat în întuneric, se va elibera melatonina, hormonul somnului.
Băile calde, tehnicile de relaxare și yoga sunt, de asemenea, recomandate pentru a vă calma corpul și mintea și pentru a vă ajuta să adormiți.
3. Anxietate și depresie
Presiunea termenelor limită și a unui program încărcat poate duce la diverse complicații, modificări ale dispoziției și o funcționare cognitivă deficitară a creierului.
Anxietatea și depresia sunt direct legate de stres, așa că asigurați-vă că găsiți o modalitate de a le controla și de a le atenua.
4. Rigiditate și durere
Atunci când organismul nu are energie din cauza stresului, puteți suferi de rigiditate și dureri la nivelul coloanei vertebrale, al maxilarului și al gâtului. Încercați să vă schimbați obiceiurile de somn și să faceți exerciții de stretching și yoga.
Băile calde au puternice efecte antiinflamatorii – magneziul natural calmează mușchii, iar băile în apă cu sare Epsom detoxifică și armonizează organismul.
5. Sentimentul de a fi copleșit de viață
Uneori, viața devine un pic cam grea, dar nu trebuie să o lași să pună prea multă presiune asupra ta. Găsește un moment de timp pentru propriile nevoi și nu munci constant doar pentru a-ți atinge obiectivele.
Prin urmare, adăugați puțină relaxare în rutina zilnică și asigurați-vă că vă dați o șansă de a vă recupera și de a funcționa odihnit.
6. Epuizare după exerciții fizice
Exercițiile fizice ar trebui să ofere energie organismului dumneavoastră. Cu toate acestea, stresul fizic o epuizează, duce la oboseală suprarenală și are efecte negative asupra organismului. Uneori este necesar să încercați exerciții ușoare, mersul pe jos și yoga.
Dacă încercați să slăbiți, trebuie să știți și că până la 80% din succes constă în alimentația corectă. Prin urmare, concentrați-vă și pe aceasta, nu doar pe exerciții fizice.
7. Dezechilibre hormonale
Glanda tiroidă poate fi afectată încă din a doua etapă a oboselii suprarenale. În acest moment apar simptomele hipotiroidismului (circulație deficitară, oboseală, creștere în greutate, păr și piele uscate).
În cazul unui dezechilibru suprarenale și al unui nivel ridicat de stres în viața dumneavoastră, producția de hormoni este redirecționată către producția de cortizol.
Perioadele prelungite de tensiune nervoasă pot amplifica, de asemenea, simptomele sindromului premenstrual (PMS) sau pot duce la pierderea neregulată a menstruației.
Din acest motiv, aveți grijă să aveți o dietă sănătoasă, să beți multă apă, să dormiți suficient, să evitați cofeina și să luați plante adaptogene.